13 Mart 2012 Salı

KEDİ TERAPİSİ



1970'lerin başlarında yapılan araştırmada,kedi sahipleerinin kedilerini okşadıkları zaman kan basınçlarının düştüğü gözlemlenmiş.
1980'lerde Dr.Erike Friedmann, kedi sahiplerinin önemli bir kalp krizinden sonra yaşama şanslarının,evinde hayvan olmayanlara göre çok daha fazla olduğunu bildirmişdir.
1990'larda Avusturalya Monash Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma,kedi sahiplerinin kalp hastalıkları konusunda evcil hayvanı olmayanlara göre daha az risk taşıdıklarını ortaya koymuştur.Kedilerin huzur verici mırıldanmaları ,kucağımızdaki sıcaklıkları,sevimli soytarılıkları stresimizi azaltır,bizi mutlu eder.
Huzurevi ve hastane sakinleri,dost canlısı bir terapi hayvanından ilgi gördüklerinde genel görünüşleri hatta fiziksel sağlıkları üzerinde faydalı değişimler olduğunu gözlerler.Kedi mırıltısı onları rahatlatır.Kedilerin uysallığı ve insanlara yaklaşmaya hevesli oluşları ayrıca tedavi edicidir.
 KEDİ MIRILTISI
Kedi mırıltısı çağlar boyunca insanları mest etmiştir.Evcil ve yabani kediler mırıldanma yeteğiyle doğar.tüm kediler mutlu oldularında mırıldanırlar.Kedi mırıldanmaya başladığında bütün kasları uyumlu şekilde titreşimlere katılır.Tortop olmuş bir tüy yumağı halinde ,güven içinde ve mutlu mutlu mırıldanarak uyumaları insanda şefkat hissini uyandırır.Mırlama kediye de mutluluk verir,hastaysa iyi hissettirir.
KEDİ VE SAĞLIK
Kediler duygusal, fiziksel ve zihinsel sağlığımıza katkıda bulunurlar.Onlar hasta olduğumuzda ve hayatın güçlükleriyle başa çıkmamızda faydasını gördüğümüz arkadaşımızdır.Üzüntülü ve gergin olduğumuz zaman kedimizin mırıltısı.tüm endişe ve gerginliğimizi giderecektir.Kedi mırıltısı endorfin ve serotenin adlı hormonların salgılanmasını sağlayarak stresimizi azaltıyor ve uykuya dalmayı kolaylaştırıyorlar.Amerika'da ''Köpüren ''adlı derginin konuyla yaptığı araştırmada şu söyleniyor:''Kedi mırıltısı,insanın karışık olan zihnini düzeltmekte,sukuneti sağlayıp rahat ve huzurlu uykuya vesile olmaktadır.''
 Özellikle yalnız yaşayan ve bir dosta ihtiyacı olan hastalarına,evcil kedi tavsiye edendoktorlar çoktur.Çünkü kedilerin,kanserli hastaların hayata tutunmasında gerçekten etkili olduğu artık biliniyor.Neden mi?Çünkü bakılması ve beslenmesi gereken bir hayvanın sorumluluğu,hasta insanlara kendi sağlıklarına daha çok dikkat etmek düşüncesini veriyor.
KEDİ VE ÇOCUK
Warwick Ünicersitesinde yapılan bir araştırma sonucunu açıklayan Dr.June McNicholas, evinde hayvan besleyen çocukların beslemeyenlere oranla  her öğrenim yılında okula ortalama 18 gün daha fazla gittiğinin ispatlandığını bildirdi.Araştırmaya göre;Çocukların %30'u korktuğu zamanlar hayvanlarıyla oynayarak sakinleşiyor.%28'i de aileleriyle yaşadıkları anlaşmazlıklardan sonra besledikleri hayvanın şefkatinde teselli buluyorlar.
Ayrıca evinde kedisi olan çocuklarda astım ce aleerjik hastalıklar görülme riski daha düşüktür.Ev kedisi alerji geliştirmemişolanlarda 'aşı' fonksiyonu görmektedir.
Gerçekten kedi beslemek ;vücudumuzun gevşemesini sağlayan biyokimyasal maddeler salgılatır.Kedi okşamak bize iyi gelir,onlarla oynamak günlük stresi üzerimizden atmamızı ve daha fazla gülümsememizi sağlar
DR. MUSTAFA REYHANLI 
ZAFER dergisi ocak sayısından