8 Aralık 2011 Perşembe

püf noktası

kaynak


Bir işin ince ayrıntısına neden püf noktası dendiğine dair bir anektot okmuştum ;zamanın en ünlü çömlek ustası yanına bir çırak almış.Çırak belli bir süre sonra herşeyi öğrendiğine kani olup ustasına kendi atölyesini açmak istediğini söylemiş ustası:''Daha püf noktasını öğrenmedin evlad ''dediyse de çırak yeterince hünerli olduğunu ustasına kanıtlamak için gitmiş açmış dükkanı.Ama ne yaparsa yapsın, güzel çömlekleri fırınlarken hepsi çatlıyorlarmış.Sonunda gitmiş ustasına el pençe divan durmuş özür dilemiş.''Nedir bu işin püf noktası,ustam ne olur ban da öğret''ustası çırağa göstermiş işin  sırrını.''Evlat'',demiş;''işin sırrı çömlekleri yaptında üzerinde olan hava kabarcıklarına püflemendir''Öykü aklımda kaldığı kadarıyla böyleydi.
Şimdi de birkaç püf noktası:
* Kahvenin porselende bıraktığı lekeyi çıkarmak için içerisinde bir miktar soda bekletip yıkayın.Deterjan kullanmadan leke kolayca çıkacaktır.
* Bileklerinizin ve kollarınızın daha ince ve uzun görünmesi için,kalın bir bilezik veya uzun bir eldiven takabilirsiiniz.
* Kremanız sulu ise bir yumurta akı çırpıp ekleyin ve bir süre buzdolabında  bekletin.Kremanız koyu kıvama gelecektir.
* Peynirlerinizi muhafaza ettiğiniz kabın içerisine bir adet kesme şeker koyun. Şeker nemi alacağı için peynirler daha uzun süredayanır ve küflenmez.
* Limon ve portakal gibi asitli yiyecekleri mermer tezgahın üstünde kesmeyin.Asit mermerin zarar görmesine ve üzerinde lekeler oluşmasına sebeb olur.
* sosolara ve yemeklere kattığınız sarımsağı yağda kavururken esmerleşene kadar beklemeyin.Bu işlem yemeğin ve sosoun taddının acı olmasına sebeb olur.
* Evde yaptığınnız reçeliniz ya da marmelatınınz şekerlendiyse,limon suyu ilave ederek yeniden kaynatın.Bu işlemi reçeli ocaktan indirmeye yakın yapın.
*Pandispanya yaparken pişireceğiniz kabın kenarlarını yağlamayın.Çünkü yağlanan kenarlar kaygan olacağı içiçn malzemeasağı kayar ve hamurrun ortasının dah çok kabarmasına neden olur.
* Aluminyum kaplarda haslanan ıspanak ve patates kabın kararmasına sebeb olur.Aynı kapta elma kaynatırsanız eski parlaklığını ggeri kazanacaktır.
*Kuru fasulye ve nohut yemeğinin suyu fazla gelirse içine  bir miktar mercimek atabilirsiniz.Mercimek suyun koyulaşmasını sağlarken yemeğe de farklı bir lezzet katacaktır

Şimdilik bu kadar..Bu rada yazdıklarım turkcellin bana yolladığı mesajlardan bir kaçı .Ara ara paylaşmak isterim.

2 yorum:

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

vallahi süpermiş bunlar.

kedicibasi dedi ki...

devamı var:))